Fabios
* tradycyjne - dwa typy osłonek: osłonki FG i osłonki FC. Zastosowanie obu osłonek jest takie same, przy czym osłonki FC są bardziej odporne na przepełnienie i temperaturę, a tym samym polecane są do wędlin poddawanych parzeniu w czasie obróbki termicznej.
Oferowane kalibry:
FG – od ø19 do ø 120
FC - od ø100 do ø 120
* łatwozdejmowalne - Zarówno osłonki tradycyjne jak i wiankowe mogą zostać poddane specjalnej obróbce, która gwarantuje łatwość oddzielenia osłonki od farszu. Osłonki łatwozdejmowalne dzięki zmniejszonej przyczepności osłonki do farszu , pozwalają na łatwe ściągnięcie „opakowania” od wędliny, kiełbasy nie powodując zniszczenia wyrobu.
Zastosowanie takie same jak dla osłonek tradycyjnych jak i wiankowych, w szczególności w produkcji wyrobów wędliniarskich przeznaczonych do plasterkowania.
* wiankowe - mają kształt pierścienia, dzięki czemu wyroby wędliniarskie przybierają kształt jelita naturalnego, a tym samym wyroby uzyskują naturalny, swojski wygląd.
Osłonki FW – przeznaczone do wyrobów wędzonych i parzonych. Dostępne w kalibrach od ø32 do ø52
Osłonki FWR – przeznaczone do wyrobów surowych trwałych. Dostępne w kalibrach od ø32 do ø52
* folia kolagenowa – folia kolagenowa oraz rękaw SA produktami jadalnymi wykonanymi z delikatnej masy kolagenowej.
Produkty te podczas obróbki spajają się z mięsem tworząc atrakcyjną powierzchnię.
Wyróżniamy dwa typy osłonek:
- folia kolagenowa występującą w formie arkusza w szerokościach 400, 480 570 mm
- rękaw foliowy kształtem przypominający zwykłą osłonkę lecz wykonany z delikatnej folii w kalibrach ø85, ø115, ø126, ø136, ø156, ø186
Sposoby konfekcjonowania: