Jelita

JelitaOprócz osłonek wykonanych z tworzyw sztucznych, w asortymencie naszej firmy posiadamy też naturalne jelita. To właśnie z ich wykorzystaniem według staropolskich przepisów tworzyło się tradycyjne kiełbasy, pasztetowe czy kaszanki. Są one stosowane i dziś.

Jakie rodzaje jelit dostępne są na rynku?

W przemyśle spożywczym dostępne są dziś na rynku jelita wieprzowe, baranie, kozie i wołowe. W produkcji naturalnych jelit bardzo ważne jest zminimalizowanie czasu ich przerobu, gdyż poprawia to wytrzymałość i elastyczność. Nasza firma wytwarza jelita wysokiej jakości, przy zachowaniu absolutnego reżimu higienicznego. Surowiec do ich produkcji pozyskujemy z czystych ekologicznie rejonów kraju, co także wpływa pozytywnie na jakość.

Wykorzystanie jelit w produkcji wędlin domowych

Nasza firma zwraca dużą uwagę na badania dotyczące potrzeb naszych klientów i dostrzegamy nowy trend dotyczące wykorzystania jelit w produkcji wędlin domowych. Coraz więcej osób próbuje swoich sił przy samodzielnym wytwarzaniu ich metodami tradycyjnymi. Sprawia to, że pojawia się u wielu klientów detalicznych, zainteresowanych niewielkimi ilościami naturalnych osłonek oraz przypraw. Faktem jest, że ten trend przejawia się sezonowo, zwłaszcza przed świętami oraz w okresie grillowym, ale staramy się wychodzić mu naprzeciw, umożliwiając zakup półproduktów nie tylko w ilościach hurtowych, do zakładów przetwórczych i masarni, ale także dla masaży-amatorów. Mamy nadzieję, że wytwarzane z wykorzystaniem naszych jelit zwierzęcych kiełbasy i kaszanki będą smaczne oraz zdrowe.